Gastronómia

Zima vám nebráni vychutnaniu si gurmánskej podoby, pretože jedlo by malo patriť k zážitkom, ktoré patria k odpočinku. Nechajte sa rozmaznávať v Košickom kraji. Na milovníkov tradičnej gastronómie čakajú lahodné pokrmy. Toto je náš výber – iba malé predjedlo, aleBO celé menu objavíte v našich regiónoch.
Vo východoslovenskom nárečí
V metropole východu sa hrdo pýši v susedstve Dómu sv. Alžbety Republika Východu. Je to viac ako len reštaurácia, je to originálny koncept s vlastnou dušou, humorom a osobitým dizajnom. Zaujme vtipným jedálnym lístkom v rýdzom východoslovenskom nárečí, ktorému porozumie len pravý východniar (pre ostatných majú aj menu v angličtine).

Budú sa vám zbiehať slinky na skutočne širokú ponuku tradičných jedál, rôzne úpravy pirohov, halušiek a lokší, ale aj moderné a ľahké jedlá. Začnite váš deň raňajkami práve tu.
Nielen chrumkavý chlebík
Vidiecky penzión s názvom Granárium s príjemným dotykom histórie a umenia v krásnej prírode Jablonova nad Turňou ulahodí všetkým pahltným jazýčkom. Ochutnať môžete nielen vína z Turnianskej vínnej cesty, ale i produkty lokálnych vinárov a záhradkárov.

Pri reštauračnom zariadení sa nachádza záhrada Pieckový háj s tradičnými pieckami, kde sa návštevníkom pripravujú rôzne programy a ukážky (pečenie chleba v piecke, pečenie domácich koláčov a príprava spoločnej večere z piecky s hosťami). Areál je vytvorený tak, aby každý návštevník odchádzal nielen s dobrou chuťou na jazyku, ale prežil tiež chvíle oddychu v srdci Slovenského krasu.
Divoký západ aj na tanieri
Divoká príroda obklopí návštevníkov na Ranči pod Ostrou skalou neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne. Viete oceniť poriadny steak z kvalitného hovädzieho dobytka typu Charolais vychovaného priamo na ranči? Tak vám ulahodí reštaurácia v štýle divokého západu zameraná prevažne na výrobu a prípravu tradičných slovenských jedál.

Chutiť vám bude ešte viac v zrubovom s charakteristickou hudbou v štýle country. Vyberať si môžete z dobrôt kuchyne zameranej na prípravu slovenských špecialít. Zbiehať sa vám budú slinky na bryndzové halušky, strapačky, pirohy. Všetky jedlá sú pripravované vždy čerstvé a z kvalitných surovín. Gurmánom neunikne ani pohľad na krásne majestátne kone, domáce zvieratá a panenskú prírodu naokolo.
Degustácie v stredovekej pivnici
Ak máte radi tradičnú zemplínsku kuchyňu spolu s tokajským vínom - vyberte sa na Tokaj do reštaurácie Zlatá Putňa, ktorá je súčasťou penziónu vo Viničkách v okrese Trebišov. Tokajské víno z južných svahov Zemplínskych vrchov patrilo medzi špičkové produkty už za uhorských čias.

Nielen jedlo, ale tiež jedinečné degustácie v stredovekej pivnici vám predstavia históriu, technologické postupy pri výrobe a hlavne široký sortiment nezabudnuteľných vín.
Príďte si pochutnať na regionálnych špecialitách a vínach v jedinečnej atmosfére tufovej tokajskej pivnice. Rodinná atmosféra a pohostinnosť personálu vo vás zanechajú nostalgiu a budete sa chcieť čo najskôr vrátiť.

Maj vždy poruke tipy na výlety, aké svet nevidel

Stiahni si mobilnú verziu našej turistickej 
aplikácie Košice Región Turizmus