Držíš diétu? Ak nie, mohlo by sa ti stať, že ťa na Gemeri zlákajú gágoríky. Rozmýšľaš, čo to je? Máš pocit, že ti to zvlaží suchý gágor? Nuž nie, ale rozhodne to patrí medzi kulinárske zážitky, za ktorými sa oplatí vycestovať. Napríklad na maličké gazdovstvo do Jablonova nad Turňou, v ktorom vo voľnochove chovajú ovce, kozy i ošípané. A tiež sa starajú o malú vinicu. Koštuje a ochutnáva sa potom vo vidieckom penzióne s vínnou pivničkou a reštauráciou.
Domáce džemy bez konzervačných látok, poctivo varený slivkový lekvár, sušené ovocie bez konzervantov, domáci chlebík, koláče a med z kvetín panenskej prírody Slovenského Krasu. Toto všetko nájdete v Granáriu - mieste, ktoré vzniklo z niekdajšej panskej sýpky zo 17. storočia. Venuje sa propagácii kraja, produktov záhradkárov i vína z Turnianskej vínnej cesty. Najväčším lákadlom návštevníkov sú však ručne točené domáce cestoviny – gágoríky. V každej doline ich volali inak: gágoríke, brdovčoky, gágorčoky, brdovce, brdálike a na juhu „čigy“, čo v preklade z maďarského jazyka znamená slimáky. A čo sú to vôbec tie gágoriky? Je to druh cestoviny, ktorá sa v minulosti pripravovala ručne a nezaobišla sa bez nej žiadna vývarová polievka z mäsa. Recept na cesto bol jednoduchý: jedno vajce, 10 dkg polohrubej múky a štipka soli. Tie sa vymiesili na jemné cesto, ktoré sa na tenko rozvaľkalo, nakrájalo na asi centimeter malé kosoštvorčeky a pomocou ostrej časti vretena a brda z krosien (slúžiaceho ako podložka) sa každý jeden malý kúsok nakrúcal do správneho tvaru, ktorý vo výsledku pripomína gágor. Ich príprava bola pracnejšia, výsledok však bol o to chutnejší. Neveríte? Dnes ich ešte v niektorých rodinách robia aj ručne, no strojovo vyrábané gágoríky si môžete kúpiť v lokálnych obchodíkoch, alebo ochutnať aj uprostred týždňa v miestnych reštauráciách.
Kontakt:
Jablonov nad Turňou 137
049 43 Jablonov nad Turňou