Výťahom do banskej štôlne, Poráč

Najväčšie poklady sú vždy hlboko pod zemou a preto sa zosuň do jej hlbín a všetko, čo potrebuješ vedieť o bohatstve Poráča, nájdeš v hĺbke niekoľko desiatok metrov pod touto obcou. Práve tam sa ukrýva všetka historická minulosť baníctva, ktorá bola neoddeliteľnou súčasťou života obyvateľov Poráča počas niekoľkých storočí. Zvez sa výťahom do šachty a nechaj sa zviesť krásou tejto histórie, ktorá preniká aj piatimi obnovenými štôlňami nachádzajúcimi sa v okolí – Ištván, Jozef, Peter, Pavol a Všechsvätých. Súčasťou tohto výpovedného bohatstva je aj jediná funkčná ťažná veža na Spiši, nazývaná Jama Poráč. V nej sa ukrýva odhalenie tajomstiev šácht či banských zákutí, ktoré udávali ráz obce. Jej prvá písomná zmienka je z roku 1277. V stredoveku sa Poráč volal Vereshégy či Rotenberg, podľa charakteristického zafarbenia vápencovo-dolomitických skál v okolí. Pôvodné valašské a slovensko-nemecké banícke obyvateľstvo dosídlili po jeho úbytku po stavovských povstaniach a morových epidémiách v 17. storočí rusíni. Ťažila sa tu meď, v 20. storočí železná ruda a baryt. Z hľadiska vetrania je jama Poráč výdušnou jamou, na ústí ktorej je nainštalovaný hlavný sací ventilátor. Kvôli zabezpečeniu vetrania z bane a neskratovaniu vetrania z povrchu je na úrovni ohlbne jamy umiestnený tubus s poklopom a spod neho je vyrazený vetrací kanál z jamy do ventilátorovne. V súčasnosti má jama Poráč hĺbku 281,2 metrov a voľná hĺbka je 20 metrov po úroveň vody v jame. Jama slúži na dopravu ľudí, materiálu a na ťažbu jaloviny na povrch, kde sa vysypáva na haldu.

TURISTIKA
A  ADRENALÍN

Objav miesta, za ktoré sa platí funením a kropajami potu. Čaká ťa kooopa nedotknutej prírody aj dávka adrenalínu.
Viac

NETRADIČNÉ
UMENIE

Spoznávaj umenie a architektúru s hlavou hore a urbex spoty, kde radšej pozeraj aj pod nohy.
Viac

NENÁROČNÉ
VÝLETY

Vyber si výlety, ktoré zvládneš aj s malými alebo pohodlnými objaviteľmi.
Viac

GASTRO
ZÁŽITKY

Uži si spoty ako stvorené pre amatérskych food kritikov aj full-time hladošov.
Viac
Menu